fbpx

Сите објави

Машинска ендодонција

Машинска ендодонција

Што претставува ендодонтскиот третман ? Ендодонтски третман е процедура за третирање на коренските канали на забот каде најчесто поради ненавремено санирање на кариозна лезија или трауматски повреди на забот доаѓа до инфекција на ткивото во внатрешноста на коренските канали. Кои се знаците кои укажуваат на потребата од ендодонтски третман?- Сензитивност на ладно или топло – Болка при џвакање – Оток…

Прочитај повеќе

PRP (PLATELET RICH PLASMA) ТРЕТМАН НА ЛИЦЕ

PRP (PLATELET RICH PLASMA) ТРЕТМАН НА ЛИЦЕ

Што е PRP treatment? PRP третман на лице претставува метода при која се употребува дел од вашата крв со цел освежување, подмладување на целото лице и измазнување на природните бори на лицето. Поточно, со посебна техника на центрифугирање на крвта , се одвојува плазмата, течниот дел од крвта низ кој циркулираат крвните елементи , која е богата со тромбоцити. Плазмата…

Прочитај повеќе

D Aligners – Трансформирајте ја Вашата насмевка со невидливи алајнери

D Aligners – Трансформирајте ја Вашата насмевка со невидливи алајнери

Дознајте повеќе за светскиот тренд на исправување на забите со невидливите фолии DAligners   Што е DAligners? Тоа е техника на ортодонтски  третман со примена на високо естетски, пријатни за носење, транспарентни и ефикасни фолии, без употреба на фиксни протези. Сетот на фолии се користи за исправување на заби и овозможува да само со две посети на стоматолог се добие…

Прочитај повеќе

Што е injection flow техника?

Што е injection flow техника?

Денес, цел на сите најсовремените техники за орална рехабилитација е добивање на совршена функција придружена од беспрекорна естетика за разумна цена. Новите стоматолошки материјали, дигиталното планирање на насмевката и 3D принтањето полека го истиснуваат традиционалното правење на композитни пломби кое одзема многу време и бара многу специфични вештини и прецизност од докторот. Драстично подобрените физички, механички и естетски својства на…

Прочитај повеќе

Правилната нега ја подобрува долговечноста на имплантите

Правилната нега ја подобрува долговечноста на имплантите

После постапката на имплантирање, важно е да се испланира процесот на заздравување кој трае неколку недели. За тоа време, се препорачува пациентите да конзумираат мека храна и постепено да внесуваат потврда храна бидејќи се намалува чувствителноста. Ако сте поставиле импланти поради повреда поврзана со спортот, важно да размислите да носите штитник за уста за да спречите слични проблеми во иднина.…

Прочитај повеќе

Што треба да знаете за „умниците“?

Што треба да знаете за „умниците“?

Зошто умниците се нарекуваат заби на мудроста?   Иако се формално познати како трети катници, заедничкото име е умници или заби на мудрост затоа што се појавуваат многу подоцна од другите заби, на возраст кога луѓето се веројатно „помудри“ отколку како дете, кога другите заби изникнуваат. Умниците обично се појавуваат на возраст меѓу 17 и 25 години. Тие се последните…

Прочитај повеќе

Кои се различните типови на фиксни протези и кој е најдобар за мене?

Кои се различните типови на фиксни протези и кој е најдобар за мене?

Малкумина се доволно среќни што можат да се родат со совршени заби, но ортодонтскиот третман може да направи огромна разлика за вас или вашето дете. Вашиот ортодонт може да препорача кој било од следниве видови на протези или ортодонтски апарати за да ви помогне да го решите вашиот проблем. Доколку сакате да ги видите сите типови на фиксни протези со…

Прочитај повеќе

Хируршки третман за инфракоскени дефекти и рецесии

Хируршки третман за инфракоскени дефекти и рецесии

Инфракоскени џебови – хирушки третман Здравите розеви непцата и коската како јака од кошула ги заобиколуваат забите, давајќи им потпора и заштита. При пародонтално заболување, ова потпорно ткиво континуирано се уништува и доаѓа до формирање на „џебови“ околу забите. Со тек на време, овие џебови стануваат подлабоки, обезбедувајќи поголем простор за размножување на пародонтопатогените микроорганизми. Бактериите, најпрво во вид на…

Прочитај повеќе

Естетска корекција на линија на насмевка

Естетска корекција на линија на насмевка

Гингивална насмевка (gummy smile) е естетски проблем на пациентите чии заби при насмевка и говор изгледаат кратки и се видливи несоодветно големи површини од непцата. Всушност Vашите заби можеби имаат соодветна должина, но тие се покриени со премногу ткиво од непцата или коска. За да се добие широка естетска насмевка и розево бела хармонија се изведува процедура за продолжување на…

Прочитај повеќе

Ортодонтски мини импланти

Ортодонтски мини импланти

Што е ортодонтски мини имплант? Тие се мали (со дијаметар 1,2-2,0 мм) импланти, кои  се вметнуваат (зашрафуваат) во коската на вилицата преку непцата за да го контролираат движењето на забите за време на ортодонтскиот третман. Мини-имплантите  се направени од легура на титаниум и затоа се биокомпатибилни со ткивото. Тие се исто така познати како мини – или уреди за привремено…

Прочитај повеќе