fbpx
Ортодонтски мини импланти

Што е ортодонтски мини имплант?

Тие се мали (со дијаметар 1,2-2,0 мм) импланти, кои  се вметнуваат (зашрафуваат) во коската на вилицата преку непцата за да го контролираат движењето на забите за време на ортодонтскиот третман. Мини-имплантите  се направени од легура на титаниум и затоа се биокомпатибилни со ткивото. Тие се исто така познати како мини – или уреди за привремено прицврстување (TADs).

Мини – имплантите првенствено се потпираат на механичко задржување отколку на осеоинтеграција. Со други зборови, завртката останува во коската преку физичко преклопување на навојната завртка и коската. Нема биолошко врзување со коските. Затоа, мини- имплантите може веднаш да се стават и лесно да се одвртат за отстранување во секое време по вметнувањето. Мини- имплантите се привремено прицврстени на коската за да се обезбеди  апсолутно сидрење. Сидрењето  е својство што дозволува силите да се применат за да се движат забите. Овие сили се стабилизираат со мини- имплантите.

 

Зошто ми се потребни мини имплантите?

Ортодонтскиот третман се применува за да се исправат искривени заби со движење на забите во правилна положба. Забите се исправаат со помош на ортодонтски фиксни протези. Понекогаш додека трае третманот може да се појави несакано или непожелно движење на забите и да се загрози резултатот од третманот. Развиени се неколку методи за да се стабилизираат односно минимизираат овие несакани движења.

Мини-имплантите  се вклучуваат во ортодонтскиот третман, за да се обезбеди стабилна структура за зацврстување на разни видови движење на забите. Користено е во најразлични случаи, вклучително и корекција на длабок загриз, отворен загриз, импактирани заби, исправање поедини заби и затворање на просторот. Исто така, тоа е искористено за лекување на проблеми со загризот поврзани со несовпаѓање на вилицата (неусогласеност на големината на вилицата). Развојот на мини-имплантите ја подобри ефикасноста и обемот на ортодонтскиот третман.

Мини имплантите често се поставуваат помеѓу корените на забите и повремено во покривот (непцето) на устата. Тие се прикачуваат на фиксните протези и делуваат како точки на сидро за да овозможат прецизно движење на забите за време на третманот.

Употребата на мини-имплантите се здоби со популарност затоа што тие се помалку обемни, лесно се вметнуваат и не зависи од соработката  на пациентот.

Како се поставува?

Ортодонтот може да се вметне мини-имплант во секое време за време на третманот со фиксни протези. Пред поставување мини-имплант,  се администрира локален анестетик на местото на поставување на имплант.

На пациентот му се препорачува да ја исплакнете устата со 0,2% хлорхексидин глуконат. Ова е да се намали количината на бактерии на местото на вметнување и да се минимизира ризикот од инфекција.

Вметнувањето мини-завртки може да се изврши со или без претходно дупчење, во зависност од местото на вметнување и видот на мини-имплант. Мини-имплант кој се поставува со self-drilling  може да се вметне директно преку мекото ткиво, во коската без дупчење. Меѓутоа, кога е неопходна употреба на мини- имплант или вметнување во компактна коска, пилот-дупката може да се направи во коската на вилицата пред вметнувањето. Ова е да се олесни вметнувањето на мини имплантите. За некои импланти, потребно е да се засече ткивото и да се изложи коска за да се помогне вметнувањето.

Мини-завртки може да се прикачат со фиксната протеза веднаш по вметнувањето или по последователна посета.

Дали е болно ?

Пациентите може да доживеат чувство на притисок кога се вметнува мини-имплантот. Откако ќе помине дејството на анестетикот, тие можат да почувствуваат одредена непријатност во првите 24 часа и таа е само-ограничувачка. Земење  на лесни лекови против болки (како што е парацетамол, ибупрофен) може да ја ублажи непријатноста. Областа на локацијата на имплантот може да биде чувствителна на допир еден ден или два дена.

Постоперативни инструкции

По постапката, околната меко ткиво мора да биде чисто и здраво за да се обезбеди долговечност на мини-имплантот. Акумулацијата на плак (остатоци од храна) во близина на имплантот може да предизвика воспаление и инфекција, што може да доведе до негов неуспех. На пациентите им се советува да не го допираат со прсти или јазик.

Пациентот треба нежно да четка околу мини – имплантот два пати на ден со помош на паста за заби со флуорид и четка за заби со мала глава. Може да биде потребно испирање со миење на устата со хлорхексидин двапати на ден во првите 5 дена.

Поголемиот дел од мини- имплантот остануваат стабилни (не се олабавуваат) за време на третманот во протезата и предизвикуваат мала иритација или непријатност. Сепак, тие можат да се олабават во некои прилики и да треба да се отстранат или заменат. Поставувањето на мала количина ортодонтски восок над главата на мини-завртката може да помогне да се намали иритацијата од истакната површина или рабовите.

На пациентите им се советува да го контактираат својот ортодонт доколку доживеат некој од следниве симптоми: постојано крварење, оток, болка или непријатност на местото на вметнување.

Неуспех со мини ипланти

Мини-имплантите може да станат лабави веднаш по вметнувањето или по 1-2 месеци. Може да се замени (повторно да се стави) во иста позиција во подоцнежна посета или на различна локација. Стапката на успех во нивното користење е поголема од 80%.

Проблеми со мекото ткиво

Ткивото околу главата на мини имплантот може да биде повредено, особено ако има истакнати или остри рабови. Пери-имплантантната инфекција е обично површна и самоограничувачка. Акутните инфекции ретко се гледаат и лесно се решаваат со антибиотици или веднаш отстранување на имплантот. Студиите покажаа дека воспалението на мекото ткиво е поврзано со 30% зголемување на стапката на неуспех на мини-имплантот.

Колку долго мини имплантите остануваат во устата?

Ортодонтот ќе утврди колку долго ќе има потреба од  мини-имплантот, во зависност од аномалијата која се третира. Во повеќето случаи, тие ќе бидат во функција неколку месеци додека не заврши саканото движење на забите.

Мини-шрафовите можат лесно да се отстранат, обично без потреба од локална анестезија. Не се потребни посебни мерки на претпазливост по отстранувањето мекото ткиво и коска ќе заздрават за неколку дена, без никакви проблеми.