fbpx

Ласерска регенерација на меко ткиво

Ласерска регенерација на меко ткиво

 

Нашата ординација е опремена со диоден ласер кој со својата јачина од 658 до 980 nm овозможува терапија која би ја намалила потребата од антибиотици и овозможува на најбезболен начин да се уништат штетни микроорганизми во длабоките пародонтални џебови.

Ласер третман е индициран како надополнување на конзервативните методи за чистење на наслаги и забен камен. Терапискиот протокол се состои од употреба најпрво на хируршки, а потоа терапевтски ласер.

Прецизно одредената бранова должина на светлината која ја емитува хируршкиот ласер овозможува прецизна елиминација на штетните бактерии и целосна деконтаминација и стерилизација на длабокиот пародонтален џеб. На овој начин се создаваат услови за репарација или регенерација на ткиво околу забот,припојување на гингивата околу коренот на забот и негова стабилизација.

Потоа следуваат неколку последователни третмани со терапевтскиот ласер (препорачан број на третмани се 10 – 12 вкупно) кој преку биостимулација благопријатно ќе влијае на заздравување.

Повеќе за примената на ласерот во стоматологијата прочитајте тука.