fbpx
Правилната нега ја подобрува долговечноста на имплантите

После постапката на имплантирање, важно е да се испланира процесот на заздравување кој трае неколку недели. За тоа време, се препорачува пациентите да конзумираат мека храна и постепено да внесуваат потврда храна бидејќи се намалува чувствителноста. Ако сте поставиле импланти поради повреда поврзана со спортот, важно да размислите да носите штитник за уста за да спречите слични проблеми во иднина.
Откако ткивото околу имплантот ќе заздрави, за да се зачува здравјето и благосостојбата на имплантот најважно е да ги практикувате следниве навики за орална хигиена секој ден.

  • Четкајте двапати на ден (минимум) и вежбајте соодветна техника за четкање. Покрај редовно четкање, важно е и ефикасно четкање. Нашиот персонал е достапен за да одговори на сите прашања што може да ги имате во врска со правилните техники на четкање.
  • Користете забен конец секој ден. Ако сте некој кој има тенденција да избегне користење на забен конец, можеби ќе сакате да разгледате алтернативи, како што се интердентални четки.
  • Бидете внимателни со Вашата исхрана. Еден од најдобрите начини на кои можете да спречите развој на проблеми е да избегнувате храна што е богата со шеќер. Ако пиете газирани и богати со шеќер пијалоци, обидете се да користите сламка за да ја ограничите изложеноста на шеќер на забите. Исто така, важно е да ја исплакнете устата со вода после оброците, бидејќи со тоа ги отстранувате остатоците од храна, кои доколку останат можат дополнително да ги расипат забите.
  • Редовни стоматолошки прегледи. Нередовните контроли на забалото може да резултираат со дополнителни проблеми и прогресија на распаѓање, затоа е толку важно да го посетувате Вашиот стоматолог на секои шест месеци. Покрај тоа што обезбедуваат длабоко чистење за забите и дијагностицираат потенцијални проблеми пред да напредуваат, овие редовни прегледи исто така му овозможуваат на Вашиот стоматолог да го следи статусот на вашиот имплант.

Забните импланти исто така нудат дополнителна придобивка што им овозможува на заменетите заби да изгледаат и да функционираат како природни заби.

Чистењето и грижата за забните импланти се клучни за продолжување на нивниот изглед и функционалност. Ако не се грижите правилно за вашите забни импланти, може да се зголеми ризикот за пери-имплантитис – воспалителна состојба која влијае на меките и тврди ткива што ги опкружуваат имплантите. Пери-имплантитис може да доведе до губење на коските и забниот имплант. Сепак, редовното чистење на забите може да ви помогне да го минимизирате ризикот од пери-имплантитис и да ја зачувате Вашата здрава и привлечна насмевка за наредните години.

 

Еве детален водич за тоа како да ги чистите забните импланти, заедно со дополнителни совети за тоа како да го продолжите животот на Вашите импланти.

Кликнете тука ако сакате да погледнете детално видео со постапката за орална хигиена со импланти.

1.Користете мека четка за заби

Четките за заби со меки влакна имаат помала веројатност да ги оштетат непцата или да предизвикаат крварење и се исто толку ефикасни како четките со средните или тврдите влакната при отстранување на забен камен и дентален плак. Електричните четки за заби се поефикасни во отстранувањето на бактериите од забите од обичните  четки за заби. Без оглед дали избирате електрична или рачна четка за заби, проверете дали има меки влакна.

2. Четкајте најмалку на двапати дневно

Четкањето наутро откако ќе се разбудите го елиминира утринскиот непријатен мирис и ги отстранува бактериите што се развиле во устата преку ноќ. Четкање во вечерните часови пред спиење помага во отстранување на бактериите што се создадоа во текот на денот и го намалува ризикот за создавање на плак и распаѓање во текот на ноќта. Многу стоматолози поттикнуваат четкање после секој оброк или во кое било време во текот на денот колку што е потребно за да се отстранат остатоците од храна и бактериите.

3. Користете Water flosser

Исто така познат како орален иригатор или забен воден млаз, water flosser ги нарушува и отстранува бактериите во пародонталните џебови во длабочина и до 6 мм. Голем дел од оралните иригатори доаѓаат со различни апликатори со гумени врвови и други додатоци дизајнирани за чувствителни непца и ефикасно да чистат тешко достапни места помеѓу забите. Многу стоматолози препорачуваат да се користи water flosser наместо забен конец, бидејќи некои брендови на забен конец можат да откинат ткиво околу имплантот што придонесува за создавање на пери-имплантитис. Бидете сигурни дека прво ќе го користите water flosser, а потоа четкање со паста за заби со флуор.

4. Користете конец за чистење околу коронките и под мостовите

Забниот конец за чистење е специјално дизајниран за чистење под и околу денталните импланти. Има два цврсти најлонски краеви и средишен дел што нежно ја чисти површината на денталниот имплант и површината на порцеланот која е во контакт со мекото ткиво. Цврстите краеви Ви овозможуваат да го ставите конецот помеѓу денталните импланти и мекото ткиво и да го повлечете на другата страна. Потоа можете да го потпрете на површината на имплантот и да ја истриете странично. Добра идеја е да го користите овој конец после четкање додека остатоците од паста за заби се уште се наоѓаат во устата. Ова овозможува убаво да се втрие флуорот од пастата за заби околу имплантот, што помага да се спречи несаканиот раст на бактериите.

5. Користете ниско абразивна паста за заби

Користете паста за заби која нема абразивни состојки како што се сода бикарбона или средства за отстранување на дамки, бидејќи овие состојки може да ја отстранат глазурата од порцелански импланти. Побарајте паста за заби специјално направена за употреба на забни импланти или побарајте од Вашиот стоматолог препораки за паста за заби.

6. Четкајте под и околу коронката над денталниот имплант

Бактериите и забниот плак може да се акумулираат под и околу коронката над имплантот за да го зголемат ризикот од пери-имплантантитис. За да ги достигнете овие области, обидете се да користите четка за заби под закрилен врат или интердентална четка со тенка глава – особено ако вашиот имплант се наоѓа на задниот дел од устата.

 

Што е пери-имплантитис?

Пери-имплантитис е компликација што може да се случи со денталните импланти. Се карактеризира со инфекција и воспаление на ткивото околу денталниот  имплант. Оваа компликација има две фази: инфекција и длабоко воспаление.

• Фаза на инфекција: Ова е кога ткивата на непцата околу Вашите импланти се заразуваат со бактерии. Оток, црвенило и некои крварења се знак на оваа фаза, слично како гингивитис. За среќа, оваа состојба обично може да се промени со добра домашна нега. Ако воспалението се должи на некои остатоци од забен цемент или несоодветна орална хигиена, тогаш посетата на Вашиот стоматолог за отстранување на цементот може да го реши проблемот.

• Фаза на длабоко воспаление / инфекција: Ова е кога состојбата трае премногу долго без да се третира, а инфекцијата достигнува длабоко до коската околу имплантот. Кога коската се компромитира од инфекцијата, поддршката за имплантот исчезнува. Во оваа фаза настанува загуба на коската и имплантот.