Доколку Ви е дијагностицирано пародонтолошко заболување, не сте единствени. Во моментов, многу возрасни луѓе патат од некоја од формите на заболувањето. Пародонталните заболувања варираат од едноставни воспаленија на непцата, до сериозна болест која резултира во големо оштетување на непцето и коската кои го држат забот.

Фактори за ризик

 • Пушење. Потребна Ви е уште една причина за да престанете да пушите? Пушењето е еден од најзначајните ризик фактори за развој на болести на непца. Дополнително, пушењето ги намалува шансите за успешен третман.
 • Хормонални промени кај девојки/ жени. Овие промени може да придонесат за чувствителност кај непцата и да придонесат за полесен развој на гингивит.
 • Дијабетес. Луѓето со дијабетес се во високо ризичната група за развој на инфекции, вклучувајќи ги и заболувањата на непцата.
 • Други болести и нивните третмани. Болести како ХИВ и неговиот третман исто така негативно влијаат на здравјето на непцата, како и терапијата за канцер.
 • Лекови. Има стотици лекови кои го редуцираат протокот на плунка, која ја заштитува устата. Без доволно плунка, устата е ранлива и подложна на инфекции. Дури некои лекови можат да предизвикаат прекумерен раст на меко ткиво, што го отежнува одржувањето на орална хигиена.
 • Генетски предиспозиции. Некои луѓе се повеќе подложни на сериозни заболувања на непцата од други.

Како да знам дека имам заболување на непцата?

Симптомите вклучуваат:

 • Лош здив кој не поминува
 • Црвени или потечени непца
 • Чувствителни непца или непца кои крварат
 • Болно џвакање
 • Расклатени заби
 • Чувствителни заби
 • Непца кои се повлекуваат или заби кои навидум се подолги
  Добра вест: Заболувањата на непца може да бидат успешно третирани

  Во нашата клиника ви нудиме нехируршки и хируршки третман за овие заболувања

Нехируршки третмани:

 •  Дијагностика и план на третман
 • Професионално рачно и механичко отстранување на забен камен и плак на забите и коренските површини
 • Мерења на длабочината на пародонталниот џеб
 • Ласерска регенерација на меко ткиво

Хируршки третмани:

 • Гингивектомија
 • Пародонтална операција
 • Пресадување на коска
Секој случај е индивидуален и засебен и пристапот кон неговиот третман е засебно планиран.