fbpx

Author page: dentalart

Ретроспективен поглед на 2019 година

Ретроспективен поглед на 2019 година

  Драги наши, 2020 година веќе почна и се движи со полна пареа. Би сакале да ја искористиме оваа прилика да ви се заблагодариме вам, нашите пациенти, за довербата со која веќе 13 години ни ги доверувате вашите насмевки во се поголем број. Нескромно ќе кажеме дека изминатава 2019 година беше голема година за нас. Секогаш стремејќи се да ги…

Read more

Залевање на трајните заби

Залевање на трајните заби

Првите трајни заби никнуваат на околу 6 годишна возраст. Со никнувањето на првото трајно запче, најважно е да им се објасни на децата дека овие заби ќе им останат во устата сé додека се живи. Токму заради грижата за трајните заби треба да биде приоритет во создавањето здрави навики кај детето. Трајните заби не се помалку подложни на кариес –…

Read more

Здравје на непцата и пародонтална болест

Здравје на непцата и пародонтална болест

Пародонталната болест претставува бактериско инфекциозно заболување на потпорниот апарат на забите (пародонтот) – чијашто функција е да го држи забот прицврстен во коската. Ова заболување доведува до постепено и неповратно губење на коскената потпора, крварење од гингивата и нејзино неповратно повлекување од забите и соголување, расклатување и разместување на забите. Главна причина за пародонтопатијата е забниот плак, но за почеток на…

Read more

Зошто ласерско белење во Дентал Арт?

Зошто ласерско белење во Дентал Арт?

Колкумина од вас до сега ја слушнале познатата изрека дека белењето на забите го оштетува површинскиот слој на забите? Кога се работи за избелувањето на забите, фактите честопати се погрешно интерпретирани. ВАШИТЕ ЗАБИ СЕ КАКО СУНЃЕР   Природната боја на Вашите заби е предодредена уште од самото раѓање. Вашите заби имаат пори исто како вашата кожа. Сé што внесувате во…

Read more

Победете ги Вашите стравови со помош на безболна стоматологија

Победете ги Вашите стравови со помош на безболна стоматологија

Кој дел од одењето кај стоматолог го сметате за најстрашен? Звукот од машинката­?   Или можеби самата помисла на игла Ви предизвикува стрес? Голем број на истражувања и анкети покажале дека најголем дел од пациентите кои ја посетуваат стоматолошката ординација стравуваат од следниве три работи: страв од губење на контрола – не можејќи да видат и контролираат што се работи, ниту…

Read more

Прави заби – здрави заби !

Прави заби – здрави заби !

Сите сме свесни дека правите заби ни даваат убава насмевка. Но, дали знаевте дека забите кои се правилно поставени и даваат коректна функција исто така влијаат на целокупното здравје на организамот? Неправилно поставените заби, или малоклузиите се среќаваат кај многу голем процент на нашата популација. Доколу се остават така, без третман, тие можат да доведат до периодонтално заболување или да…

Read more