All Posts

Кои се различните типови на фиксни протези и кој е најдобар за мене?

Кои се различните типови на фиксни протези и кој е најдобар за мене?

Малкумина се доволно среќни што можат да се родат со совршени заби, но ортодонтскиот третман може да направи огромна разлика за вас или вашето дете. Вашиот ортодонт може да препорача кој било од следниве видови на протези или ортодонтски апарати за да ви помогне да го решите вашиот проблем. Традиционални метални протези Традиционалните протези напредувале уште од раните денови и…

Read more

Хируршки третман за инфракоскени дефекти и рецесии

Хируршки третман за инфракоскени дефекти и рецесии

Инфракоскени џебови – хирушки третман Здравите розеви непцата и коската како јака од кошула ги заобиколуваат забите, давајќи им потпора и заштита. При пародонтално заболување, ова потпорно ткиво континуирано се уништува и доаѓа до формирање на „џебови“ околу забите. Со тек на време, овие џебови стануваат подлабоки, обезбедувајќи поголем простор за размножување на пародонтопатогените микроорганизми. Бактериите, најпрво во вид на…

Read more

Естетска корекција на линија на насмевка

Естетска корекција на линија на насмевка

Гингивална насмевка (gummy smile) е естетски проблем на пациентите чии заби при насмевка и говор изгледаат кратки и се видливи несоодветно големи површини од непцата. Всушност Vашите заби можеби имаат соодветна должина, но тие се покриени со премногу ткиво од непцата или коска. За да се добие широка естетска насмевка и розево бела хармонија се изведува процедура за продолжување на…

Read more

Ортодонтски мини импланти

Ортодонтски мини импланти

Што е ортодонтски мини имплант? Тие се мали (со дијаметар 1,2-2,0 мм) импланти, кои  се вметнуваат (зашрафуваат) во коската на вилицата преку непцата за да го контролираат движењето на забите за време на ортодонтскиот третман. Мини-имплантите  се направени од легура на титаниум и затоа се биокомпатибилни со ткивото. Тие се исто така познати како мини – или уреди за привремено…

Read more

Импланти

Импланти

Како да се надомести еден или повеќе изгубени заби Многу чест проблем во нашата популација е недостаток на еден или повеќе заби. Стоматолозите укажуваат на големо значење на превентивната стоматологија и обучување на пациентот на правилно одржување на оралната хигиена со цел да се намали процентот на загуба на природниот заб. Приоритетите на современата стоматологија се да секој изваден заб…

Read more

Светски ден на оралното здравје 2020

Светски ден на оралното здравје 2020

Светскиот Ден на Оралното Здравје е најголемата глобална иницијатива за подигање на свесноста на светската популација за значењето на оралното здравје. Оваа кампања предводена од страна на Светската Дентална Федерација, од 2013 година традиционално се одржува на 20 Март. Овој датум 03/20 не е случајно одбран. Преки оваа бројка се симболизира целтта на кампања, старата популација да има зачувано 20…

Read more

Хијалуронски филери – се’ што треба да знаете

Хијалуронски филери – се’ што треба да знаете

Што е хијалуронска киселина? Хијалуронската киселина  – гликоза миногликан е природна киселина во човековиот организам со највисока концентрација во зглобовите, очите и кожата. Хијалуронската киселина се врзува со водата во организмот и ја прави кожата млада, хидрирана и затегната. Како што старееме организмот не произведува доволно хијалурон па така мускулите, коските и кожата губат волумен и стануваат се потенки. Ова…

Read more

Ретроспективен поглед на 2019 година

Ретроспективен поглед на 2019 година

  Драги наши, 2020 година веќе почна и се движи со полна пареа. Би сакале да ја искористиме оваа прилика да ви се заблагодариме вам, нашите пациенти, за довербата со која веќе 13 години ни ги доверувате вашите насмевки во се поголем број. Нескромно ќе кажеме дека изминатава 2019 година беше голема година за нас. Секогаш стремејќи се да ги…

Read more

Залевање на трајните заби

Залевање на трајните заби

Првите трајни заби никнуваат на околу 6 годишна возраст. Со никнувањето на првото трајно запче, најважно е да им се објасни на децата дека овие заби ќе им останат во устата сé додека се живи. Токму заради грижата за трајните заби треба да биде приоритет во создавањето здрави навики кај детето. Трајните заби не се помалку подложни на кариес –…

Read more

Здравје на непцата и пародонтална болест

Здравје на непцата и пародонтална болест

Пародонталната болест претставува бактериско инфекциозно заболување на потпорниот апарат на забите (пародонтот) – чијашто функција е да го држи забот прицврстен во коската. Ова заболување доведува до постепено и неповратно губење на коскената потпора, крварење од гингивата и нејзино неповратно повлекување од забите и соголување, расклатување и разместување на забите. Главна причина за пародонтопатијата е забниот плак, но за почеток на…

Read more